We all have a reason to drink wine!

Saturday, November 12, 2011

Sauternes & Barsac open doors



Sauternes & Barsac open doors to the public this weekend. It's a rare opportunity for enthusiasts of liqueur wine. My friends and I visited several chateaus in these two domains. And I want to share with you guys my fascinating experience by introducing you two chateaus in Sauternes in this article.Firstly, I would like to present roughly the Sauternes area. 
The area of Sauternes is a small region located on left bank of the Garonne 40 kilometers south-east of Bordeaux. The SAUTERNES appellation extends approximately on 1956 hectares (Barsac included) and on the territory of five towns: Sauternes (416 ha), Bommes, Fargues, Preignac and Barsac.The wines of Sauternes are gilded, sweet, but also fine and delicate. Their " rôti " bouquet develops very well with ageing, becoming rich and complex, with crystallized orange and hazel nut, honey notes. The " rôti " is the specific character given by the noble rot to the Sauternes wines, which results in a taste and flavours of crystallized.



We started our journey with a visit to a second growth classified in 1855-Chateau Filhot. The estate covers an area of 350 hectares with 62 hectares of vineyard all along the south of the Sauternes village in the Sauternes appellation.The 62 hectares of vines of the château Filhot are planted with 60 % of Sémillon, 36 % of Sauvignon and 4 % of Muscadelle. The harvest is made with successive selections according to the state of maturation of the grapes and the evolution of the noble rot (botrytis cinerea). This long work of selection gives low yield, about 10 to 20 hl/ha depending on the year.


Then comes to the famous chateau-La Tour Blanche. (a premier cru, especially one ranked second to only Yquem). The vineyard at La Tour Blanche comprises approximately 65 hectares on a hill, which rises to a height of 67 metres, overlooking the Ciron. The soils are gravel over clay at the upper end of the vineyard, with soils of sand and loess closer to the river. The vines are predominantly white, these being 83% Semillon with 12% Sauvignon Blanc and 5% Muscadelle, although there is also a very small quantity of red vines. The fruit is first sorted, and a selection for the grand vin, Chateau La Tour de Blanche (up to 4000 cases per annum). Those not making the grade may well constitute part of the second wine, Les Charmilles de La Tour Blanche (typically 1250 cases per annum), which can be tremendous value in a good vintage. After fermentation in oak (stainless steel for the second wine), the grand vin will spend up to 18 months in new oak barrels, before fining, filtering and bottling. 

I've got a much deeper understanding about the area after the visits with nice guides. It seems to me that the liqueur wine in Sauternes has a great potential in the international market and will be appreciated by more and more people.

No comments:

Post a Comment